Пред тези, които работят, има дълги опашки от автомобили

Криза за бензин във Франция. Бензиностанции в страната затвориха заради липса на гориво. Шофьори чакаха с часове да заредят, а други се наредиха с туби, за да се презастраховат. До хаоса се стигна заради стачкуващи служители на рафинерии, а изобретателни французи вече създадоха мобилни приложения, които информират в реално време къде гражданите могат да зареждат.

Остават около 55 млн. лв от бюджета за отстъпката от 25 ст. на литър гориво

Рано тази сутрин на една от основните бензиностанции по пътя между Ница и Монако бензин нямаше. Дълги опашки обаче се извиха минути след като зареждането стана възможно. Движението през целия ден се регулираше от полиция.

Причина за недостига стана стачка на служители на рафинерии с искане за увеличение на заплатите с 10 процента, и то със задна дата. 30% от бензиностанциите във Франция имат проблем с доставките на гориво, а в Париж и региона всяка втора бензиностанция среща затруднения с наличността на поне едно гориво. Наложи се държавата да деблокира стратегически запаси от своите резерви, за да намали недоволството на шофьорите.

„Ситуацията е доста сложна и то не само в Южна Франция. Миналата седмица бях в Париж и там е същото.  Не знам докога това ще продължи, но виждате опашките, хората не могат да отидат на работа. Гражданите не могат да бъдат заложници на нечии интереси. Чаках цял час докато дойде редът ми да заредя”, казва французинът Жулиен.

Преговори за решаване на проблема се водят с пълна сила, но дори да бъде постигнато споразумение за прекратяване на стачните действия, връщането към нормалния режим на работа на бензиностанциите ще отнеме поне седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.