"Трябва да помислим как да защитим суверенитета си на фона на текущата ситуация", подчерта той

Конфликтът в Украйна се очаква да ескалира до края на месеца. Добре е в тази ситуация и ние да започнем да търсим възможности и ние да защитим суверенитета си.  Така в „Интервюто в Новините на NOVA”  професор доктор полковник Димитър Недялков, боен пилот, историк и анализатор от Военна академия „Г. С. Раковски”, коментира руските ракетни удари срещу Киев, които според Москва са ответен отговор заради взрива на Кримски мост.  

"Моето мнение е, че само украинските тайни служби не могат да проведат такава операция. Войната, която е перманентното състояние на света, откакто съществува човешката цивилизация, няма един мирен ден. Това е исторически факт. Всяка една война от подобен мащаб има своята логика, по която се развива. Привеждайки такива действия в практиката – винаги ще има реципрочен резултат", подчерта той. 

По думите му може да се окаже, че войната всъщност реално започва сега.

„Според световни анализатори се очаква до края на месеца и в следващия месец ескалация на конфликта. А именно разширяване на периметъра на бойните действия, на техния интензитет. От днес има и косвено въвличане на други държави в самия конфликт – въздушно пространство, нарастване на усилията на съседни държави по отношение на военно присъствие в региона. Защото дистанция от 50-60 километра собствена територия също е заплаха за съответната държава. Нарастване на усилията на НАТО за защита на границите си. Обстановката ескалира и е добре в тази ситуация и ние да започнем да търсим възможности и ние да защитим суверенитета си”, подчерта професор Недялков.

Цялото интервю гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.