Темата коментирата доц. Велизар Шаламанов, Калин Димитров, проф. Михаил Станчев и проф. Румен Кънчев

Защо Русия намеси България във взрива на Кримския мост? Темата в студиото на “Здравей, България” коментирата доц. Велизар Шаламанов, Калин Димитров, проф. Михаил Станчев и проф. Румен Кънчев.

“Това е поредната провокация, тъй като България очевидно е най-слабото звено в колективният Запад, според Путин и руснаците”, смята бившият министър на отбраната доц. Велизар Шаламанов. 

Байдън в разговор със Зеленски: САЩ ще продължи да подкрепя Украйна

Според проф. Румен Кънчев обаче България не е ясно посочена в изявлението на Путин. “За мен България не беше посечена дефинитивно в изказването на руския президент. Трябва да сме прецизни и внимателни, и да следим точно какво се казва. Същото важи и за употребата на ядрени оръжия. До този момент никой руски военен не е посочил, че Русия ще нанесе ядрен удар на САЩ. Путин няколко пъти е заявявал, че не иска да воюва със САЩ”, посочи проф. Кънчев.

Според проф. Михаил Станчев “е измислица”, че камионът бомба е преминал през България. Той също така се усъмни, че взривът е само от камиона. “Взривът от комиона отива отстрани и нагоре. Той не може да взриви и опорите. Значи те с апредварително подготвени и взривени”, заключи проф. Станчев. По думите му в социалните мрежи циркулира клип, на който се вижда как руски гражданин се идентифицира и заявява, че камионът е негов, но е управляван предимно от неговия чичо. “Къде тук е България?”, попита проф. Станчев. 

НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ООН: Отхвърлиха искане на Русия за таен вот срещу войната

Характерът на взрива и продължението от него по никакъв начин не може да са свързани с този камион-бомба, освен ако той не е бил зареден догоре. Как е минал 5 граници?”, попита военният и оръжеен експерт, инструктор към МВР на Украйна Калин Димитров.  “Защо ние получаваме обвинение, че тук е бил заложен взривът” Защо ние получаваме обвинение, а не Грузия, например? Защото ние сме ниска топка”, допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.