Атаките бяха осъдени остро на извънредно заседание на ООН

19 станаха жертвите на руските удари из цяла Украйна през вчерашния ден. Ранените са над 100. За първи път от месеци насам беше обстрелвана и столицата Киев. Сериозно пострадали са обществени сгради и жилищни райони. 

Сирените за въздушна тревога прозвучаха за втора поредна сутрин в украинските градове. Малко след 8 часа сутринта украинците получиха съобщение на мобилните си телефони - незабавно да се укрият в убежищата. Рано тази сутрин 12 ракети са поразили град Запорожие. Местните власти съобщиха, че са ударени няколко обществени учреждения, сред които и училище. Един човек е загинал. 

„Особено шокиращ е изборът на час и място на ударите – точно в момент, в който хората отиват на работа и водят децата си на училище. Фактът, че сред целите изглежда има енергийни съоръжения, част от които са жизненоважни за цивилното население, на прага на зимата, когато времето застудява. Виждаме истории на възрастни хора, които не могат да излязат от домовете си, хора с увреждания, които не могат да избягат. Това е толкова безпринципно. Трябва да подчертаем, че умишлените атаки над цивилни и невоенни цели се считат за военно престъпление”, каза говорителят на Върховния комисар по правата на човека, ООН Равина Шамдасани. 

Владимир Путин обяви, че ударите са в отговор на атаката над моста, който свързва Русия с окупирания Крим. Западът осъди остро действията на Москва, които отнеха живота на цивилни. 

Руските атаки в редица украински градове станаха повод за остри реакции по време на извънредното заседание на Общото събрание на ООН. 

ООН отхвърли искане на Русия за таен вот срещу войната

“Путин се опитва да вземе земята на Украйна, нейните ресурси, нейната идентичност. По този начин той преобръща най-свещения принцип в международната система - че границите не могат да се чертаят със сила”, това заяви посланикът на Великобритания в ООН Барбара Удуърд. 

Със 107 гласа "за", 13 "против" и 39 "въздържал се" Общото събрание на ООН отхвърли предложението на Русия за провеждане на тайно гласуване по-късно тази седмица на подготвяната осъдителна резолюция за анексирането от Москва на четири украински територии. Посланикът на Украйна в ООН обвини Русия в извършването на терористичен акт. 

“Целият свят отново видя истинското лице на терористичната държава, която убива нашите хора… Търпейки поражения на бойното поле, Русия си отмъщава на мирните жители на украинските градове. Русия отново доказа, че е терористична държава, която трябва да бъде възпряна с най-твърдите средства”, каза представителят на Украйна в ООН Сергий Кислица. 

За Русия тези удари са оправдан отговор за експлозията на Кримския мост.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Жителка на Киев за масираните ракетни удари (ВИДЕО)

“Саботажът на Кримския мост е доказателство какво може да направи режимът в Киев. Предупредихме, че това няма да остане безнаказано. Киевският режим е на същото ниво като най-големите терористични организации”, каза посланикът на Русия в ООН Василий Небензя.

Президентът Зеленски беше категоричен, че страната му няма да остави да бъде сплашвана и е още по-единна. Той подчерта, че всичко ще бъде възстановено.

“В цялата страна вече текат възстановителни работи. Ще възстановим всички обекти, пострадали от днешния удар на руските терористи. Това е само въпрос на време. Поставих задача всички структури на нашата държава да работят, за да бъде възстановяването възможно най-бързо”, категоричен бе Зеленски.

Джо Байдън осъди руските ракетни атаки срещу Украйна

Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна, е заявил Джо Байдън в телефонен разговор с Володимир Зеленски. Американският президент е обещал страната му да предостави на Украйна модерни системи за противовъздушна отбрана. Междувременно от Белия дом обявиха, че няма индикации, че Русия се готви да използва ядрено оръжие.

“Що се отнася до потенциалната ядрена заплаха, ние бяхме много, много ясни за това. Тук приемаме всякакви ядрени оръжия или дрънкане на ядрени оръжия много сериозно. Не виждаме обаче никаква причина да коригираме нашата собствена стратегическа ядрена позиция, нито имаме индикации, че Русия се готви да използва ядрено оръжие”, каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Лидерите на страните от Г-7 ще имат днес видеоконферентна среща, за да заявят подкрепата си за Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.