Вижте с какви проблеми се сблъсква малкото кралство

Малкото Кралство Лесото е една от най-високите страни на Земята и е известно като Покривът на Африка. Той е изцяло заобиколен от Южна Африка и до голяма степен е икономически зависим от големия си съсед. Има обаче нещо, което малката държава може да осигури в изобилие – вода.

Защо пустинята Атакама е осеяна с изхвърлени дрехи (ВИДЕО)

Лесото поддържа жива Южна Африка. За хората и екосистемата обаче това става все по-голям проблем. „Не предвидихме трудностите причинени от язовирите тук”, казва един от местните.

„Не виждам нищо от по-добрия живот, който ни обещаха тук. Ако зависеше от мен, щях да спра строежа на язовира”, коментира жена, живееща в Лесото.

Търсенето на вода в Южна Африка е високо, а източник на водата остава водният проект на Lesotho Highlands.

„Досега успявахме да отклоним водата към Южна Африка, но възможностите ни са ограничени поради състоянието на природата”, казва Таоле Теселе.

Къде еколози искат да създадат един от най-големите национални паркове в Европа

Заради строежа на един от язовирите 8000 души губят домовете си и ще трябва да бъдат преселени. Водата от него ще потече към Йоханесбург, който е намира на 400 км.

„Урбанизацията и бъдещото икономическо развитие изискват повече вода. Проблемът е, че нашите водни ресурси в Южна Африка са много ограничени и все още нямаме иновативни технологии или кръгова инфраструктура за рециклиране на водата. В момента, както и в обозримо бъдеще можем да покрием нуждите си от вода само чрез проекта за разширяване на за планинските райони на Лесото”, казва Юлиус Клейнханс.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории по света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25ч. и четвъртък от 14:30ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.