Според експерти все още се знае твърде малко за него

Инфекцията с COVID-19 има различни последствия. Много хора не забелязват нищо или просто се чувстват малко болни. Други завършват с интензивно лечение или дори умират. Някои пък се борят с дългосрочните ефекти или т.нар. Синдром на дългия COVID. Според СЗО най-честите дългосрочни последици включват задух и когнитивно увреждане. Освен това се наблюдава влошена концентрация, нарушение на съня, депресия и тревожност. Особено лошо е хроничното изтощение. Деца и юноши също могат да страдат от дълъг COVID. 

Изследване: COVID-19 може да наруши мозъчната функция

Една от специализираните клиники в Мюнхен лекува деца и юноши, които са диагностицирани с тази диагноза. 14-годишната Неле е една от тях.  Вече три месеца тя страда от последствията от COVID-19. Физически все по-слаба тя е временно зависима от инвалидна количка. „Вече имам не само виене на свят, но и много забравям”, разказва тя.

Според експерти все още се знае твърде малко за дългия COVID при децата. Болните рядко имат тежко протичане, но все по-често се стига до късни последици от инфекцията.

Учени: Постковидният синдром причинява белодробни аномалии

„То може да бъде под формата на умора, затруднено концентриране, нарушение на съня и други много общи симптоми. Те обаче могат да бъдат и много специфични като кожни проблеми, болка, задух и кашлица”, казва педиатърът проф. Йоханес Хюбнер.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.