Какви са основните цели, заложени във финансовата рамка

Проектобюджет 2023 e на финалната права. Очаква се следващата седмица сметката на служебния кабинет да бъде представена. Основните цели, заложени във финансовата рамка, вече са обсъдени със социалните партньори.

Синдикатите са категорични, че няма да приемат  бюджет, който не включва увеличение на минималната работна заплата. 

„Ако в тези варианти няма ръст на минималната заплата поне на 850 лв., колкото е половината от средната”, заяви Любослав Костов от КНСБ.

Не на това мнение са работодателите.

„Работните заплати и пенсиите не са социални помощи, те трябва да се изработят включително и минималната, а пенсиите да отговарят на приноса”, заяви Васил Велев, АИКБ.

И работодатели, и синдикати обаче са единодушни- антикризисните мерки трябва да бъдат заложени и в следващия бюджет, но с промени.

„Всички мерки трябва да се запазят, но да има таргетиране. Всъщност ще  облекчим и разходите, защото 1 млрд. всеки месец сега отива за разходи за компенсации, а не искаме да вдигнем минималната и с 10 лева”, заяви Любослав Костов.

„Очевидно трябва да се възстановят ставките по ДДС. По никакъв начин не бихме приели да се преразглеждат в посока намаление на компенсациите, тоест увеличение на цените на електроенергията”, заяви Васил Велев.

От бизнеса предупреждават още, че сегашният темп на харчене ни отдалечава от Еврозоната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.