Вижте съветите на лекари

За щастие, не всички заразени с COVID-19 имат дълготрайни проблеми след това. Дори тези обаче, които се разболяват леко, искат да влязат във форма възможно най-бързо.

Д-р Илкер Акгюн Айдин е лекар, практикуващ в Берлин. Всеки ден го посещават около 60 пациенти, диагностицирани с COVID-19. Оплакванията при повечето са сходни.

Как протича дългият COVID при децата (ВИДЕО)

„Най-често срещаното нещо, което виждаме, е да протича като  настинка с кашлица, хрема, възпалено гърло и треска. Относително специфични за заболяването са нарушение на обонянието и вкуса”, казва той.

Д-р Айдин дава съвети за това какво могат да направят пациентите с COVID-19, за да се възстановят по-бързо. Първият е да проветряваме дома си редовно, за да намалим вирусния товар в стаята. Свежият въздух е полезен за белите дробове, които са засегнати.

„Това, което можете да направите сами за белите дробове, за да подобрите малко вентилацията им, са дихателните упражнения, които можете да намерите и онлайн. Има много видеоклипове от много клиники, които показват как точно да дишате”, споделя той.

Изследване: COVID-19 може да наруши мозъчната функция

Дихателният терапевт Андерас Зар показва упражнения за белите дробове, които можем да правим у дома. „Изключително важно е да правите такива упражнения, да се мобилизирате, да ставате от леглото, да се движите и да укрепвате дихателните мускули”, казва той.

Храненето също играе важна роля за възстановяването при COVID-19. Храните, богати на витамини, както и пиенето на повече течности помагат в този процес.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.