В Южна Африка прекъсването на електрозахранването идва с предупреждение

В съвременния свят нищо не работи без електричество. Ако токът спре, няма никакви електроуреди и апаратура, влаковете също спират. 

Според проучване 350 млн. души по света са били засегнати от прекъсвания на електричеството през миналата година. Причините са различни - лошата поддръжка на електроцентралите, липса на модернизация или просто твърде малко централи за нарастващото търсене.

Изменението на климата също играе роля. Естремните метеорологични условия разрушават все повече електропроводи.  В Южна Африка прекъсването на тока идва с предупреждение. От 15 години наред държавният енергиен доставчик не може да достави достатъчно електроенергия. Спирания понякога има и до два пъти на ден.

В квартала на Нокутула Дубе, която е пекар, това е голям проблем. "Понякога много ми пречи да развия бизнеса си. Ако забравя когато ще спират тока, слагам нещо във фурната и то не се допича. А после трябва да изхвърля всичко", оплаква се тя. Два часа и половина без ток означава закъснение и по-малка печалба. 

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории по света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25ч. и четвъртък от 14:30ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.