Тялото започва да произвежда сексуални хормони и се променя

Хаос в главата, хаос в тялото, хаос в социалното обкръжение. Това характеризира пубертета, който продължава между 9 и 14 години. Тялото започва да произвежда сексуални хормони и се променя.

В главата се изтриват и свързват наново невронални връзки. Това предизвиква промени в настроението и риск от опасно поведение. Пубертет - за момичетата това значи първата менструация. Изследванията показват, че тя настъпва все по-рано, 9 месеца по-рано отколкото преди 40 години.

Учени откриха връзка между цвета на косата и продължителността на живот

Учените предполагат, че може да е свързано с хормоните в обкръжението ни, пестицидите или в пластмасата. С по-рано настъпващия пубертет идват и неприятните странични ефекти. Кожата става по-мазна, понякога с пъпки. Това е така, защото се повишават мъжките хормони, а половите хормони се активизират, както и хормона на растежа, който разширява мастните жлези. Акнето не е признак на лоша хигиена, защото се случва в порите, там се развива възпалението. 

Положението се влошава от сапунисване, както и от определени хранителни продукти, които повишават хормона на растежа - краве мляко, брашно. Препоръчват се храни, богати на цинк, селен и биотин. 

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.