Това коментира Никола Стоянов в студиото на „Събуди се”

Можем да кажем, че кризата с газа е зад гърба ни. Това коментира в студиото на „Събуди се” министърът на икономиката и индустрията в служебния кабинет Никола Стоянов. Той добави, че през следващите 12-14 месеца България е обезпечена. Цените са ясни, а бизнесът може да работи спокойно. 

Според него с пускането на интерконектора и търговете за доставки на втечнен газ проблемът е решен. Той се аргументира с предложението на „Булгаргаз” да плащаме 166 лева за мегаватчас през ноември.  За същия месец през 2021 г. цената е била 93 лева. „Ситуацията е изключително динамична. Ако преди два месеца ме бяхте попитали дали очаквам такъв позитивен сценарий, щях да кажа „не”. Да, ако войната ескалира, може да се случи всичко, но сега имаме дългосрочен договор с Азербайджан, към него можем да добавим и такива за LNG и тръбен газ”, добави той.

Стоянов е убеден и че времето ще стигне за приемането на Бюджет 2023. Парите за енерийните компенсации не са заложени във финансовата рамка за догодина, а идват от другаде. Относно рокадите в Министерството на икономиката Стоянов беше категоричен, че не е уволнявал на ангро или анблок. „Навсякъде съм взимал мерки, където виждам, че нещата не вървят добре. Нито един човек не съм освободил, който е избран с конкурс и има мандат”, уточни той.

По думите му е порочна практика нов министър да сменя ръководството на държавни дружества, затова се готвели промени в правилника. „За осем месеца не беше пуснат нито един конкурс. Аз за два месеца пуснах всички конкурси навсякъде”, обясни той, като посочи, че желанието му е да има прозрачност в назначенията.

А икономистът Мика Зайкова е категорична, че в проекторамката на бюджета трябва да се заложи ръст на минималната работна заплата.

"710 лева е брутната минимална заплата. А парите, които влизат в джоба на човека, са 530 лева. Е, как се гледа семейство, като издръжката на един човек е 1200 лева?", попита тя.

Големият въпрос е дали ще се сформира кабинет, който да изработи свой бюджет или ще трябва да се гласува рамката на служебното правителство.

​Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.