В страната на сирената – Швейцария, ни отвежда екипът на „Дойче веле”

Швейцария е известна по цял свят като страната на сирената. В поредния епизод на поредицата „Евромакс” на „Дойче веле” екипът ни среща с доказани майстори, които разкриват част от тайните на вкусното сирене.

Франк Каптаин има ферма и магазин в китното градче Зютервауде. Той казва, че някои сирена зреят в продължение на години, за да развият специалния си вкус.

„Произвеждаме между 12 и 14 сирена на ден. Освен млякото, слагаме в тях млечно-кисели бактерии и сирище. Добавяме и допълнително калций”, разказва Каптаин.

„Моцарт на сирената”: Какви са тайните на един от най-добрите майстори в света (ВИДЕО)

Сирището идва от телета, които се нуждаят от него, за да усвоят млякото. Ензимите забавят храносмилането. За да подейства сирището, млякото трябва да почива минимум половин час.

След това сиренето престоява едно денонощие в дървени бъчви. После се поставя в солна баня. Това спомага за образуването на коричка, която се втвърдява. Тя съдържа сол и предпазва сиренето от плесенясване.

„Всички сирена се приготвят по една и съща рецепта. Разликата във вкуса идва от продължителността на зреене. Имаме младо сирене – на три месеца, сирена на възраст между 1 и 6 години, а най-старото в магазина ни е на 7-8 години”, разказва още майсторът.

Малцина знаят, че името на популярното сирене гауда всъщност идва от името на швейцарски град. Именно там се намира и музея, в който може да научите всичко за процеса по приготвяне на сиренето.

„Най-добре е да ядете гауда сутрин или следобед с филийка черен хляб, намазана с хубаво масло”, съветва Каптаин.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.