Ракети удариха пътищата му, но той ги възстанови за ден

Г-н Филатов, през последните дни една снимка обиколи света. Как успяхте да възстановите пораженията в Днипро буквално за една нощ?

“За мен беше много изненадващо, че ситуацията получи такъв голям отзвук в целия свят. Дори обърнах внимание, че много българи са препубликували снимките във Facebook и именно българската аудитория реагира най-активно. Затова искам да благодаря за оценката на нашия труд, радвам се, че българите са впечатлени от резултатите ни. Ще ви кажа защо успяхме да се справим толкова бързо. Ние разбираме, че ситуацията е знакова. Че трябва да показваме на държавата-агресор, на Русия, че не се страхуваме от тях. Тоест, те бомбардират, разрушават, а ние строим и гледаме към бъдещето. Просто мобилизирахме всичките служби по поддръжката, което беше много сложна работа, все пак не ставаше дума просто за една дупка на пътя. Имаше много поражения по отношение на комуникациите, трябваше цяла нощ да преместваме тръбите под земята, много разрушения имаше наоколо – не само пътната настилка, а и пътните знаци, и дърветата, имаше изгорели превозни средства на обществения транспорт. Но ние го направихме, защото трябва да даваме пример и да показваме на целия свят, че сме единни и че никога няма да се предадем”, каза Филатов. 

По възстановяването са работили десетки хора от най-различни служби

А какво ще кажете на всички, които твърдят, че снимката, обиколила интернет пространството, е фалшификат?

“Това е смешно! Как мога да фалшифицирам снимка в милионен град! Улица „Калинова“ е една от основните транспортни магистрали и ние не можехме да си позволим тя да е затворена заради тези бомбени ями. Транспортът трябва да се движи! Руснаците, които с десетилетия не могат да въведат ред в страната си, много се учудват, като видят такова нещо, затова ще наричат фалшификации очевидни неща. Те извършват геноцид, а ни обвиняват нас, че 8 години сме били обстрелвали Донбас”, категоричен е Филатов, който по време на ракетните удари се намира в града. 

“От началото на войната за всичките тези 8 месеца дори нито веднъж не съм ходил до столицата. Длъжен съм да съм тук. Това е моят град, аз тук съм роден, тук са погребани моите родители. Аз много го обичам, той е всичко, което имам”, споделя Филатов. “В града чувството е страшно, когато реват системите. Невъзможно е да се свикне с това. Има и система за оповестяване на Министерството на извънредните ситуации и съответни програми в телефоните. Имаме и система за оповестяване, когато например шофьорите подават сигнали с клаксоните, ако не се чуват сигнали за въздушна тревога”, допълни той. 

По думите му това е най-масирания рактен удар от началото на войната. 

Откъде постъпва финансирането на града, особено за такива екстремни ремонти след бомбардировки? 

“Днипро е много богат град. Това е промишлената столица на Украйна. Още повече, че сега правителството ни забрани изцяло извършването на дейности, свързани с ново строителство и ремонти. Фактически всички пари в градския бюджет отиват за аварийни дейности, за възстановяване след бомбардировките и за изплащане на заплати. Ние имахме огромни планове – смятахме да строим нов парк, нови болници, нов център за социална защита, ние правехме всичко много добре, красиво, качествено, имахме голямо бъдеще. Но това бъдеще беше разрушено”, сподели още Филатов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.