Камъкът е с тегло от 303,1 карата

Огромен  искрящ жълт диамант беше показан на ценителите в Дубай. Брилянтът, който е с тегло от 303,1 карата, е с формата на круша. Той ще отиде на търг в Ню Йорк в началото на декември. Преди това ще бъде показан на ценителите в Хонконг, Тайпе и Женева, съобщават от аукционна къща „Сотбис”. Диамантът носи името „Златно канарче”.

„Той е един от най-чистите брилянти с този цвят, което се среща изключително рядко в природата”, заяви бижутерът Софи Търнър. „Първоначалната му цена е 15 милиона долара и може да бъде вграден както в пръстен, така и в колие”, допълва тя.

Осем редки сини диаманта отиват на търг за 70 млн. долара (ВИДЕО)

„Златно канарче” е открит в Демократична република Конго през 80-те години на миналия век от момиченце, което видяло необичаен камък сред купчина боклуци край дома на чичо си. Необработеният диамант с тегло от 890 карата бил продаден на местен дилър на брилянти за много малка част от реалната си стойност.

След време „Златно канарче” бил шлифован, за да се разкрие пълният блясък на цвета му, но камъкът загубил доста от теглото си при този процес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс