Вижте съветите на изследователя на щастието Тобиас Рам

Някои психолози смятат, че краят на пандемията от COVID-19 ще отвори нови възможности, защото старите навици изведнъж вече няма да важат. Във време на криза сме принудени да спрем за малко, да преоткрием какво е важно за нас, какво ни носи радост, какво ни прави щастливи, а това често са простите и малки неща в живота.

Изследователят на щастието Тобиас Рам казва, че в такива моменти хората са по-склонни да излязат от кризата, отколкото да развият тревожност и депресия. Пред „Дойче веле” той обяснява как работи щастието.

„Когато говорим психологически и научно за щастието, имаме предвид, че хората, които са щастливи често имат положителни емоции, рядко отрицателни и високо ниво на общо удовлетворение от живота. Голяма част от това да бъдеш щастлив е да имаш време да помислиш кое е добро, кое – не и да вземеш мерки”, казва той.

Според него ключът за щастието се крие и в това да бъдем благодарни за хубавите неща, които ни се случват.

„В трудни времена щастието на първо място е да осъзнаем, че те са такива. Не е изненадващо, че не се справяме така добре, както обикновено, защото не е както обикновено. Трябва и да си напомняме, че не сме безпомощни, не сме оставени на произвола на съдбата, а можем да вземем мерки”, посочва Рам.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.