След 2 години закъснение участъкът между Буховци и Белокопитово ще бъде пуснат

С близо две години закъснение участъкът между пътните възли „Буховци” и „Белокопитово” на магистрала „Хемус” беше пуснат в експлоатация. На официалното откриване присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

„Обектът е напълно готов за експлоатация. Има акт 16. Всичко е маркирано и направено. Имаме уверение, че довечера лампите ще светят”, обяви инж. Иво Иванов, председател на УС на АПИ.

Строежът на участъка от АМ „Хемус” започна през 2018 година. По време на изграждането му работник загина на едно от мостовите съоръжения. Преди година МВР алармира, че пътя се е свлякъл. Изпълнителите отрекоха. След две годишно закъснение, от днес пътя е в експлоатация.

От пътния възел край село Буховци тръгва новият участък в посока Варна. Важно условия – ограничението на скоростта е до 120 км/ч.

„Малко по-нагоре има криви, които не отговарят за скорост от 140 км/ч. Затова е такъв. Въвеждам в експлоатация това, което е одобрявано преди две-три години като проект. Не коментирам, защо е проектирано така”, заяви Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Регионалният министър заяви, че през последния месец е работено за изчистването проекта за „Хемус” и вече може да се ангажира със срок за завършването на магистралата.

„За другите участъци, ако се успее до средата на следващата година да има подробни устройствени планове, аз мисля че в рамките на 3-4 години и ако ударно се строят лотовете – може да бъде направено това”, заяви Шишков.

Засега „Хемус” стига от София до Ябланица и от Варна почти до Търговище.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.