Хората настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд

Ден на масови протести във Франция. Хиляди излязоха на протест срещу високите цени. В Париж напрежението ескалира. Стигна се до сблъсъци с полицията и арести. 200 маскирани с черни качулки се сляха с демонстрантите и чупиха витрини и вандализираха обществени сгради. Голяма част от тях бяха задържани и идентифицирани като представители на крайнолеви формации.

В страната преди три седмици започнаха протести на служители на рафинерии с искане за по-високи заплати. Днес на национална стачка излязоха работещи във всички сфери. исканията им са за по-високо заплащане, по-ранно пенсиониране и по-добри условия на труд.

„Тук сме за да поискаме по високи заплати, по добри условия на труд и да пенсиониране на 60 г. Подкрепяме всички протестиращи, които имат правото свободно да изразят своето недоволство”, заяви една от протестиращите.

„Повишаването на цените на продуктите от първа необходимост е значително. Електроенергията в нашата страна също поскъпна много. Всичко това провокира тази реакция и исканията за по високи заплати”, подчерта демонстрант.

„Страдаме. Всички страдаме. Опитваме се да бъдем търпеливи, и солидарни с протестиращите, но е трудно. Около мен има много занаятчии, които не могат да работят, защото нямат бензин. Сега, на бензиностанцията, имам голям късмет, защото е останал само дизелът, а моята кола е дизелова”, посочва Паскал.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.