От ГЕРБ продължават да чакат отговори на поканата за разговор с контактната група

Голямата вероятност от нови избори беше потвърдена от повечето партии и коалиции в парламента. Всички, с изключение на ДПС и „Български възход”, заявиха, че няма да преговарят с ГЕРБ за кабинет.  Въпреки това, посоченият за посредник Росен Плевнелиев, изрази надежда, че все пак разговори ще има.

Колко дълго ще просъществува 48 НС и има ли шанс то да излъчи редовно правителство или вървим към нови избори. От ГЕРБ продължават да чакат отговори на поканата за разговор с контактната група.

СНИМКИ ОТ ПЪРВИЯ РАБОТЕН ДЕН НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ВИЖТЕ ТУК

„Предлагаме разговор – ако се съгласим и около приоритети, ще продължим нататък. Няма как да подкрепим съставяне на кабинет с втори мандат”, категоричен е Даниел Митов, ГЕРБ.

„Тук сме, за да свалим маските”, посочи Александър Дунчев, ПП.

ДПС са категорични парламентът трябва да се заеме с кризите, а не с „дребнотемия”.  „Бог да поживи всички в тая сграда и да има правителство”, заяви Йордан Цонев,  ДПС.

Според „Възраждане” този парламент е „мъртвороден”, а най-важната задача е бюджетът за догодина. Бюджетът е номер 1 и за левицата. „Правителство е възможно да има. Друг е въпросът колко ще продължи. Това ще вкара България във войната в Украйна”, категоричен е Костадин Костадинов, „Възраждане”.

„Очакванията за НС не са много позитивни, но се надявам да е полезен, колкото и кратък да е животът му. Няколко важни въпроса – работа по бюджета, по плана за възстановяване и всичко свързано”, подчерта Кристиан Вигенин, БСП.

От ДБ няма да подкрепят мандат на ГЕРБ. „Тази контактна група искаше да научи нашите приоритети, но самата контактна група няма мандат за нищо. Искаха нашите приоритети и им ги показахме”,  посочи Иво Мирчев, ДБ.

Новата партия в НС „Български възход” е отворена за разговори с всички. „Към кого ще бъде насочен, зависи от президента, ако дойде към нас – имаме план, стратегия. Ще разговаряме с всички”, категоричен е Стефан Янев, „Български възход”.

Очаквано появата на депутата от ДПС Делян Пеевски предизвика интерес. И той е на мнение, че политиците трябва да работят за хората.

„С очаквания дали политиците живеят в България или на Марс. Основната задача е да мислим  за хората - да живеят добре, защото е тежко положението. Няма особено желание в политиците да работят”, заяви Делян Пеевски,  ДПС.

Посоченият от ГЕРБ като водещ контактната група, която да води разговори за следващ кабинет президента Росен Плевнелиев пък обяви, че досега имат само един официален отказ.

„Получихме писмен отказ от БСП. До последния момент ще се надяваме, че ще има разговор. Доколко има надежда трябва да стане ясно в четвъртък,  когато разговорите за правителство трябва да започнат официално”, заяви Росен Плевнелиев.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.