Президентът Байдън опитва да свали цените на горивата

Администрацията на американския президент Джо Байдън планира да отвори стратегическия си петролен резерв в опит да свали цените на горивата преди изборите за Конгреса следващия месец. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на трима анонимни източника.

ОПЕК+ съкращава добива си, очаква се скок в цената на петрола

Предварителната програма на енергийното министерство предвижда до края на декември страната да извади от резерва си до 180 млн. барела. Това ще доведе до намаляване на стратегическия резерв до най-ниското му ниво от 1984 г. Това означава, че там ще останат едва 400 млн. барела. Те ще стигнат за около 21 дни от пълното потребление на страната. В началото на мандата на администрацията на Байдън резервът беше над 680 млн. барела.

Сега държавният глава предприема този ход в отговор на решението на петролния картел ОПЕК+ да намали допълнително добива в опит да вдигне цените и да стабилизира пазара. Според Вашингтон това е опит на картела да вкара света в глобална рецесия.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.