В сряда те обявиха най-дългата почивка в историята на парламента

Парламентът търси изход от създалата се безпрецедентна криза. Първото пленарно заседание продължава от вчера до днес. До тук се стигна, след като работата на Народното събрание беше блокирана и депутатите не успяха да се разберат кой ще застане начело на парламента.

По Конституция обаче решението трябва да се вземе именно в първия ден затова партиите приложиха лека хитрост, като на практика излязоха в почивка до днес. Най-много гласове получиха Никола Минчев от „Продължаваме Промяната” и Росен Желязков от ГЕРБ. Изненадващо, късно снощи партията на Кирил Петков и Асен Василев обяви, че оттегля номинацията на Минчев и остават в опозиция.

Работата на НС ще продължи в 10.00 ч. тази сутрин, а преди това политическите сили се събраха на извънреден Председателски съвет.

“Ние не държим на номинация на ДПС. Държим да бъда избран председател, защото бламирането на най-важната институция не е добър ход. Ще бъдем конструктивни, като вчера. Вчера водихме разговори с всички политически сили, днес ще продължим да водим разговори в конструктивен тон. Това, че ПП се оттеглиха, е добър конструктивен ход, но той не решава въпроса, защото в чисто технологичен план, гласуване “въздържал се” пак не е гласуване “за”. Така че оставаме там, където бяхме вчера. Но е добър ход в посока воля”, каза в кулоарите преди Председателския съвет Йордан Цонев от ДПС. 

“Съветът предстои. Ще обсъдим всички предложения/ Ще видим всички възможности. Надявам се да излезем с единно решение, което да може лесон да се дебатира и да се гласува в залата, коментира и Стефан Янев. 

“Аз бях готов да жертвам един ден, за сметка на българската държава и народ, по-бързо да тръгне. За съжаление така става. Не е хубаво да имаш шампион, и да не го оставиш да си вземе наградата. Разбира се, че е обидно за ГЕРБ.  Ще страда българския народ”, каза Вежди Рашидов.

“Проблемът не е в броя кандидати, а в липсата на подкрепа. ПП ясно заявиха, че няма да подкрепят Желязков. Мислехме, че нощта ще роди нещо хубаво. Даваме си оценка, че сме с 25 депутати, но сме и най-отговорни, за това предлагаме Крисиан Вигенин. Той е един от най-подходящите, защото в кризисни моменти ръководи, коментира и Георги Свиленски от БСП.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.