Кандидатите за поста са четирима

Най-дългият първи пленарен ден в новата ни история доведе до нови прецеденти и парадокси. Тази сутрин партиите се събраха на Председателски съвет, но резултатът беше, че в зала се повтори същото, което видяхме и в сряда - гласуване без победител. Веднага след това ГЕРБ направи крачка встрани - и по примера на „Продължаваме оттегли оттегли Росен Желязков от надпреварата за председателското място в Народното събрание. От ПП пък поканиха лидерите на всички парламентарни партии на среща. Целта - да се намери изход от юридическия лабиринт, в който депутатите се лутат вече втори ден.

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ПАТОВА СИТУАЦИЯ: Парламентът без председател (ОБЗОР)

„Каним лидерите на публични консултации, които да се излъчват, за да намерим начин да решим кризата заедно. Каним всички сили и се надяваме да дойдат”, каза Асен Василев.

„Единствения начин гражданите да са сигурни, че няма задкулисни уговори е пред очите на всички да отворим дебат. Много важно е хората, котио могат да взимат решение да присъстват. Ако г-н Бойко Борисов реши да дойде, да заповяда”, каза Кирил Петков.

ПП: Оттегляме кандидатурата на Минчев за председател на НС

Според „Демокрстична България” ситуацията е извънредна и са нужни решения, кокто да не противоречат на Конституцията.

„Ротационния вариант продължава да съществува като възможност. Конституцията го позволява, ако се разберат”, коментира Христо Иванов.

ДБ нямат намерение да издигат собствен кандисат. От ДПС също  са категорични че не личността е важна.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.