Ще наложат четири акта

Екоинспектори от Бургас са открили сондажна машина в местността „Поляните“ край Синеморец. Проверяващите ще наложат четири акта на собственици на вили там, съобщава БНР.

По думите на главен експерт Елена Паспалева от регионалната екоинспекция започват административно-наказателна процедура за установените нарушения.

Две от проверките на РИОСВ-Бургас са по сигнали на екозащитници. Инспекторите не са открили необходимите документи за извършването на сондажни дейности, но са установили, че се копае в защитена местност и в защитени зони. 

Проверка установи унищожени дюни на плаж „Бутамята“

"Сондажният изкоп завършва с PVC тръба, изведена над терена. В съседен имот също са установи аналогично сондажно съоръжение. Издадено е предписание по закона за защитените територии на собствениците на имота да преустановят извършваните дейности в границите на природния парк", каза Паспалева.

Споровете между екологични организации и собственици на имоти продължават четири години. Целта е да се установи дали започнатото строителство в местността „Поляните“ край Синеморец е законно. 

СЛЕД ПРОВЕРКА: Сезираха Прокуратурата заради отходната тръба край Синеморец (СНИМКИ)

Арх. Добромир Добрев е собственик на една от вилите, пред които има установени сондажи. Той увери, че сондажни дейности пред неговия имот са от 4 -5 години.

"Сондажът е за вода, не е за петрол или газ. Разбира се, че имам разрешение. Аз по този начин съм получил строително разрешение. Там няма централен водопровод, имам право да си направя сондаж, да си извадя вода", каза арх. Добрев.

Предвидените глоби за извършените нарушения за физически лица са от 200 до 20 000 лв, а за юридически - от 5 000 до 500 000 лв. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.