Решението беше подкрепено с 540 гласа

Членовете на Европейския парламент подкрепиха решението на Съвета на ЕС да не признава руски документи, издадени на територии, които според тях принадлежат на Украйна и Грузия.

По-рано посланиците на ЕС одобриха подобно решение за непризнаване на руските паспорти, издадени на тези територии - те няма да бъдат валидни за получаване на визи или за влизане в Шенгенското пространство.

"Европейският парламент се съгласи да не признава документи за пътуване, издадени от Русия в незаконно окупираните територии на Украйна и Грузия. С 540 гласа "за", 6 гласа "против" и 36 гласа "въздържал се" Европейският парламент одобри мандат за преговори със Съвета на ЕС по законодателно предложение за непризнаване на документите за пътуване за целите на издаването на визи или при преминаването на външните граници на ЕС", се казва в изявление на ЕП.

В същото време Европейският парламент подчерта необходимостта да се гарантира "правото на всеки да избяга от конфликта в Украйна и да влезе в ЕС по хуманитарни причини".

Сега Европейският парламент и Съветът на ЕС трябва да постигнат съгласие по окончателния вид на съответното законодателство, което ще влезе в сила след публикуването му в Официалния вестник на Европейския съюз. /БГНЕС

Редактор: Красимира Кръстева