Депутатите не успяха да изберат човек за поста

Втори ден на неуспешни опити за избор на председател на Народното събрание. Въпреки че кандитатите за поста бяха много, депутатите не се разбраха за човек, когото да подкрепят единодушно. Партиите на няколко пъти се събираха на председателски съвети, но единственото постигнато на тях беше успокояване на тона на разговорите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В течение на деня ГЕРБ-СДС оттегли своя кандидат Росен Желязков от надпреварата, но и това не реши кризата.  „Възраждане” също оттеглиха номинацията на Петър Петров. Опитът за намиране на изход от кризата започна още преди заседанието - на съвет, сутринта. Минути по-късно депутатите отново се наредиха на банките си и отново не стигнаха до избор. И отново излязоха в почивка. През това време лидерите на парламентарните групи търсиха решение на председателски съвет - отново без резултат.

„Ако не можем да се обединим около лица, които не ни разделят, да ходим на избори”, предложи лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов. Стефан Янев призова народните представители да се обединят около една кандидатура. „Ако това не стане, смятам, че участието на „Български възход” в следващи дебати е безсмислено”, подчерта лидерът на партията.

По-рано през деня ГЕРБ-СДС предложи позицията да заеме най-възрастният депутат - Вежди Рашидов. Идеята прегърнаха и от БСП. В края на пленарния ден самият Рашидов обяви в емоционална реч, за която беше аплодиран от народните представители, че оттегля номинацията си. „Днес се завъртя и моето име, за което благодаря. В името на разума оттеглям номинацията си”, заяви той.

В ЕМОЦИОНАЛНА РЕЧ: Вежди Рашидов оттегли номинацията си за председател на НС

Тогава лидерът на левицата Корнелия Нинова каза от парламентарната трибуна, че партията ѝ отново номинира Кристиан Вигенин. ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" решиха да не издигат други кандидатури за поста. От "Възраждане" предложиха Цвета Рангелова, а от ДПС продължават да стоят зад кандидатурата на Йордан Цонев. 

Развоят на събитията - 48-ото Народно събрание обяви дълга почивка и в петък обсъждането на кандидатите продължава за трети календарен ден. 

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.