Темата дискутираха членът на партията Александър Симов и социологът Андрей Райчев

Резултатите от поредните предсрочни избори, които фрагментираха още повече Народното събрание в условия на безпрецедентно ниска избирателна активност, ни карат да направим няколко важни  извода. Макар и без партньори  в парламента, ГЕРБ остава предпочитаната от избирателите партия. Взаимно отричащите се ДПС и „Възраждане” се подпомогнаха една друга за още по-добър резултат. С появата на  дуото Петков-Василев на политическия терен, вечният втори – столетницата, социалистическата партия на България, отиде в края на политическата редица от играчи.

Членове на БСП искат оставката на Нинова

Налага ли това смяна на треньора или БСП ще приеме да е резерва с между осемте и десет процента електорална подкрепа? Темата дискутираха в предаването „Челюсти” социалистът Александър Симов и социологът Андрей Райчев.

Според Александър Симов разговор в БСП е по-голям от Корнелия Нинова. По думите му настоящият лидер на столетницата е направила реформа с идването си, която той самият подкрепя и до днес. „Първо въведе мандатността в партията, което предизвика огромно бружение, разбира се продължава да има недоволство. За мен това е полезно в БСП като обновление. Най-важната реформа за мен е ключова – прекият избор на председател”, подчерта социалистът. Симов е категоричен, че въпросът за оставката на Корнелия Нинова в момента не е най-важният. Според социолога Андрей Райчев твърденията на Симов звучат двояко – тя е направила добри реформи в партията, но те са довели до лош резултат.

Двамата коментираха и патовата ситуация, в която изпадна 48-ия парламент. Според Александър Симов ГЕРБ е „бунището с радиоактивни отпадъци на българската политика” и той не може да си представи другите партии, изключвайки ДПС, да подкрепи кандидата на ГЕРБ. Според Андрей Райчев избирателите са казали две неща и те взаимно си противоречат. „Първо изречение: Никога с тези другите. Втората команда е „Обезателно направете нещо заедно”, твърди социологът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.