„За” номинацията му гласуваха четири партии

Избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание. Той събра подкрепата на 139 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход”. Против предложението бяха от „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”. От „Възраждане” гласуваха с „въздържал се”.

„Обещавам, че ще се опитам да работя с всички вас. Обещавам да съм консенсусен, да се вслушвам в думите ви. Намалете перченето - пречи ви, не ви помага. Влагайте повече разум. Хората чакат вашите решения”, заяви Рашидов, след като беше избран. 

Преди гласуването стана ясно, че ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход” издигат номинацията на Рашидов за председател. Това беше обявено от Корнелия Нинова, която обясни, че е упълномощена от мнозинството на Председателския съвет да говори от парламентарната трибуна.


„Постигнахме необходимото мнозинство за издигане и подкрепа на председател на Народното събрание. Предлагаме най-принципното отношение. От името на мнозинството в Председателския съвет номинирам най-възрастния депутат - Вежди Рашидов”, посочи Нинова.

„Дори това да изисква някакъв партиен компромис, в случая, до такава степен ударихме дъното, че е много по-важно да помислим за България и за българския народ. Нека 48-ото Народно събрание да започне работа”, добави лидерът на БСП.

Веднага след тези думи, от  „Продължаваме промяната” поискаха почивка преди гласуването. Другите се възпротивиха. Това доведе до обвинения.

 „Така сформираното мнозинство,  за да прикрие своята немощ, се страхува от 15 минути почивка ли? Как ще тръгне този парламент и как ще се управлява тази държава?", попита Асен Василев от ПП.

„Сега вече се превръщаме в разрешители на всички парламентарни правила”, посочи от своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Изненадата е за тях, че има мнозинство, което има изход от тази ситуация. И за тях не им се полага-  ей така всичко на тепсия. Нека да го гласуваме, няма да председателства дълго”, подчерта Мустафа Карадайъ от ДПС.

Скандалите продължиха и в кулоарите. А ако върнем лентата още по-назад, утрото на петъчния ден по никакъв начин не предвещаваше, че изборът на председател е възможен. След като за пореден път никой от предишните номинирани не успя да събере подкрепа.

„Вече не предизвикваме омраза, а подигравки! Хората ни мразят, а скоро ще започнат да ни презират”, категоричен бе Кристиан Вигенин, БСП.

„Толкова са големи окопите, които изкопахме, че сега не можем да излезем от тях! Не, че не ни разбират хората, а ни смятат за луди”, подчерта Йордан Цонев, ДПС.

В крайна сметка изход се намери. И след това заседанието, което започна в сряда, успя да приключи в петък. Точно в 15 часа и 41 минути.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.