Кризата в страната се задълбочава

Германската федерална банка – „Бундесбанк”, заяви в ежемесечния си икономически доклад, че факторите, които теглят германската икономика надолу, се очаква да се увеличат значително през следващите месеци.

„Бундесбанк” също така предупреди, че ситуацията с доставките на природен газ ще бъде „напрегната” поради спирането на руския износ. Въпреки това, въвеждането на режим на газа остава малко вероятно.

Банката прогнозира, че икономическото производство може да спадне значително през зимните месеци, тъй като промишлеността може да пострада от високите цени на енергията. Индустрията в сферата на услугите пък може да бъде засегната от спад в частното потребление заради „значителна загуба на покупателна способност”. Отбелязва се също така, че размерът на икономическия спад е „изключително несигурен”, тъй като ефектът от мерките на правителството за ограничаване на енергийната криза е все още неизвестен.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.