Инфлацията в страната скочи до над 83% през септември

В четвъртък Турската централна банка намали основния си лихвен процент за трети пореден месец, въпреки че инфлацията в страната надвиши 83% през септември. В същото време финансовата институция сигнализира, че ще предприеме същата стъпка и на следващата си среща, за да сложи край на цикъла на намаляване на ставките.

Централната банка намали основната си лихвена ставка със 150 базисни пункта до 10,5 от 12% при очаквания на финансовите пазари за понижение със 100 базисни пункта. Това е в противовес на глобалната тенденция на затягане (повишаване) на лихвите и е факт, въпреки че инфлацията в страната през септември скочи с 83,45% на годишна база.

Политиката на президента Реджеп Ердоган остави реалните лихви дълбоко отрицателни, като днешното решение само подсилва тази тенденция. Този ход идва в момент, когато повечето други централни банки по света повишават разходите по заемите. А с днешното си решение реалният лихвен процент на Турция достигна до минус 72% - един от най-ниските в света.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.