Слънчево затъмнение на 25 октомври

Предстоят слънчеви и приветливи есенни почивни дни. В събота сутринта в някои котловини и низини, както и покрай водните басейни, ще има условия за мъгли с понижена видимост. Денят обаче ще е слънчев почти над цялата страна. Повече облаци ще се задържат над Северна България. Дневни температури - между 19 и 24 градуса - най-топло ще е в централната част на Дунавската равнина и Предбалкана.

В ранните часове в неделя ще е осезаемо по-топло с температури от 8 до 13-14 градуса. Възможно е да превали за кратко в крайния Североизток. Около и след обяд слънцето ще вземе превес почти над цялата страна. Ще задуха вятър от северозапад с по-мощни пориви в Дунавската равнина, Тракия, в Стара планина и подбалканските котловини. Дневните температури ще продължат да се повишават и в неделя ще достигнат 26-27 градуса в Югоизтока.

Почти през цялата следваща седмица времето ще остане по-топло от обичайното. Кулминацията ще е във вторник, когато термометрите в някои традиционно топли точки на страната ще покажат стойности, близки до 30 градуса. А от четвъртък температурите ще започнат да се понижават. Облачността през периода ще е колеблива - около средата на седмицата ще има условия за слаби превалявания в Северна България.

На 25 октомври (вторник) предстои да наблюдаваме частично слънчево затъмнение. Луната ще започне да покрива слънчевия диск около 12.30 часа, а час по-късно ще настъпи максималната фаза на затъмнението. За България процентът на затъмнението ще варира от 30% в западните райони до 39% в Североизточна България.

Прякото наблюдение на слънцето е опасно за зрението. Необходимо е да се използва защита. Най-популярният подход е добре опушено стъкло.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.