Риши Сунак вече е събрал подкрепа от 100 депутати

Надпреварата кой ще бъде следващият премиер на Обединеното кралство е в разгара си. Бившият финансов министър Риши Сунак вече е събрал подкрепа от над 100 депутати на консервативната партия. Това е необходимо условие, за да се кандидатира за лидерското място в партията и да седне в премиерското кресло. Сунак, както и бившият премиер Борис Джонсън, още не са обявили официално участието си, но се очаква това да се случи всеки момент.

Борис Джонсън иска да се кандидатира отново за премиер на Великобритания (ВИДЕО)

Джонсън се завърна днес от почивката си на Карибите, което засили спекулациите, че ще участва в надпреварата. Източници, близки до него, твърдят, че и той е получил подкрепата на нужния брой депутати. 

Единственият официален кандидат засега е бившият министър на отбраната Пени Мордант. Национални избори във Великобритания се правят веднъж на пет години. Затова изборът на следващ премиер е в ръцете на консерваторите, които имат мнозинство в парламента. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.