От ГЕРБ внасят в НС пакет от мерки за бюджета, отбраната и енергетиката

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи създаването на контактна група със служебното правителство и с президента Румен Радев, предаде БГНЕС.

„Изборите минаха, но е много вероятно да се зададат нови. Искам да направите контактна група и с президента Радев, и със служебното правителство, защото един проектобюджет в такава обстановка, неразчетен, зад който не застане ли ясно и служебното правителство – ще стане сватбарски бюджет. И вместо да решаваме проблеми, ние ще гасим пожара с бензин, ако се вкара популистки бюджет наново“, заяви Борисов на брифинг в централата на партията.

ГЕРБ след срещата с контактната група: Очакваме някои от останалите партии да преосмислят позицията си

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС са подготвили няколко проекта на решения и законопроекти, свързани с бюджета, разходите за отбрана и енергетиката, предаде БТА.

Кирил Ананиев обяви предложенията на партията в сферата на бюджета и Плана за възстановяване и устойчивост.

„Докато избирахме три дни председател на Народното събрание, държавата фалира”, заяви Ананиев, цитиран от БГНЕС. „МФ представи проектобюджет за 2023 г. с бюджетен дефицит от 6,6 на сто от БВП, което представлява 11,6 милиарда лева или с 5,3 милиарда лева се влошава дефицита спрямо 2022 г.”, каза още Ананиев. „Също така се предлага да се тегли нов дълг от 16 млрд. лв. Помислете и си отговорете кои финансови институции имат доверието на българската държава, особено след управлението на кабинета на Кирил Петков, за да финансират този дефицит и при каква доходност. Също си задайте въпроса как тези показатели ще дадат отражение върху нашето желание да станем редовен член на Еврозоната от 1 януари 2024 г. МФ е заложило в своя проектобюджет средна годишна инфлация от 6,4%. Отново по-оптимистична прогноза от тази, която даде БНБ в размер на 7,4%“, каза Ананиев. Той заяви, че в проекта не са предвидени нито увеличение на минималната работна заплата, нито на бюджетните заплати в публичния сектор. „Всичко това е в резултат на неадекватното управление на публичните финанси от моя наследник Асен Василев. Според мен той е най-слабият министър на финансите през последните няколко десетилетия“, каза Ананиев.

Делян Добрев говори за седем мерки, свързани с енергетиката. ГЕРБ имат и план за модернизация на армията, който още в началото на следващата седмица ще бъде внесен в Народното събрание. 

„Това са мерки, насочени изцяло към хората, към потребителите и към преодоляване на кризата, обобщи Борисов. Трябва да гарантираме на хората, че ще овладеем инфлацията и ще покрием дефицита, за да посрещнем зимата", каза още Борисов. По думите му това са темите, по които партиите в парламента трябва да търсят единство.

„На нас ни е необходимо ръководство на парламента, не за да му се радваме, че го има. На нас ни е необходимо ръководство на парламента, за да заработи”, каза на свой ред заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той заяви, че предстои избирането на парламентарни комисии. Дончев призова да погледнем и към възможностите, а не само към кризите. „Описват куп рискове, които стоят пред нас. Ние трябва да погледнем и към възможностите. Една от малкото възможности, които съществуват пред България през следващите години е адекватно да използва наличното европейско финансиране от над 50 млрд. лева”, каза Дончев. Той изрази съжаление, че от началото на тази година до август „нещата са в тотален застой”.

„По тази причина ние сме разработили и внасяме в НС проект на решение, с което задължаваме служебното правителство във възможно най-кратки срокове да внесе в НС всички закони, необходими за изпълнение на етапните цели за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост, за да може България да получи следващия транш финансиране, който е в размер на 1,5 млрд. лв.“, каза Дончев.

ГЕРБ ще настоява служебното правителство да предостави анализ от риска от загуба на средства по Националния план за възстановяване и устойчивост предвид голямото закъснение, както и мерки как това може да бъде преодоляно.

Парите по плана трябва да се влеят в модернизацията на икономиката.

„Каквото зависи от нашата ПГ ние ще го направим, въпреки че част от законите, които са поети като ангажимент, не са безспорни“, каза Дончев, имайки предвид прибързаната либерализация на пазара на битовите потребители на ток. 

„В понеделник ГЕРБ ще внесе 7 антикризисни мерки в НС", заяви Делян Добрев. „Те няма да струват нито лев на държавния бюджет. В същото време вярваме, че ще подействат като Редбул върху икономиката на страната“, каза той.

Първата мярка е решение на НС за компенсация на цената на тока за бизнеса. Второто предложение забрана на либерализация за битовите абонати. Третото предложение е решение на НС за горивата. Четвърто предложение е дългосрочен договор за доставките на природен газ. Пето предложение е решение на НС за лицензиране от АЯР на неруско ядрено гориво. Последните две предложения са свързани с облекчаване на процедурите за изграждане на ВЕИ и да приемем закон за офшорния вятър. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА;БГНЕС