Според него трябва да се състави антипопулистко евроатлантическо мнозинство

Политическата ни система прилича на тези в третия свят. Виждаме недъзи, които се засилиха с новите политически субекти. Виждаме крайна политическа непочтеност. Лъжат ни без да се притесняват, че е съшито с бели конци. Това е съчетано с невежество и некомпетентност, свързано е и с политическа арогантност. Това заяви за "Офанзива" бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев. 

По думите му се намираме в политическа криза, а има всички предпоставки да се озовем и в конституционна. "Последните три дни, които извадиха най-лошото от политическата ни система далеч не са зад гърба ни. Вероятно в рамките на този парламент ще видим още от същото. Използва се и насилие за постигане на политически цели. Все повече нараства склонността политиците да използват външни фактори, за да постигат целите си. Така се отваря вратата към авторитаризма", посочи той. И изрази скептицизъм, че има политически субект, който да реализира голяма обществена подкрепа на следващите избори, но може да има нов такъв. 

Психолог: Поведението на Христо Иванов е нещо между пастор и делфински мъдрец

Според него неудовлетворението на избирателите може да отвори пътя към нови политически субекти. "Когато имаме съчетание от няколко кризи, се раждат силно популистки политически субекти. Това представлява риск и за нашата страна, защото ако говорим, че трябва да имаме евроатлантическо мнозинство, важно е и да е антипопулистко. Това е трудно, почти невъзможно.
Ако се създаде правителство - то ще е с тежки компромиси и извиване на ръце на отделните партньори. Най-вероятно ще има управление, но с голяма доза безпринципност. Има и малка вероятност за временно правителство с мандат до местните избори", подчерта Йовчев. И определи русофилията като Стокхолмски синдром.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.