Той продължава да тренира персоналните охранители на едни от най-важните хора в света

Шихан Явор Дянков е единственият българин в залата на славата на Световната федерация на бойните изкуства заедно с още 17 световни майстори от различни видове бойни спортове. Той е бил треньор по карате и на бившия премиер Кирил Петков.

Учил е в Семинарията и дори оперативното му дело в Държавна сигурност е под това име „Семинаристът“. Днес той се занимава с търговия с природен газ.

Майсторът на бойните изкуства е тренирал като малък бившия премиер. Името на Явор Дянков е легендарно. Започва да тренира карате още през 1970 година, когато източните бойни изкуства са забранени извън школите на МВР и военното министерство. 12-годишният по това време Явор влиза в залата на стадион Академик, а първият му учител е Владимир Андреев.

Годините минават, Явор Дянков показва изключителни качества в овладяването на бойните техники. Белият колан на начинаещото 12-годишно момче бързо променя цвета си, символ на придобитите умения. Скоро Явор Дянков започва сам да преподава, при това не на кого да е, а на дипломати, акредитирани в България.

Кой посвети Кирил Петков в бойните спортове

Така се стига до 1985 година, когато Явор Дянков защитава първи дан при това извън България.

Скоро идва 1989 година и комунистическият режим рухва. Държавата започва да се разграбва. България започва да преустройва фалиралата си планова социалистическа икономика към капитализма. В първите години обаче липсва всякаква регулация. На улицата се раждат групировките, изградени от бившите елитни спортисти.

Един от основните стълбове в японската философия на самурая е идеята за Бушидо – пътят на воина. Етичен кодекс на строги морални правила.

Тези времена вече са назад в историята. Бизнесът се промени, групировките отдавна избелиха бизнеса си. Явор Дянков продължава да тренира персоналните охранители на едни от най-важните хора в света.  

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.