Голям процент от отпадъците у нас остава неусвоен

2024 г. е срокът за въвеждане на т. нар. депозитна система в България. Идеята е да връщаме използвани опаковки и срещу това да получаваме платените за тях стотинки обратно. Обещанието на екоминистерството идва, след като стана ясно, че у нас се преработват едва 31% от битовите отпадъци.

Докато голям процент от нашите отпадъци остава неусвоен, рециклиращият бранш вече внася стари опаковки от чужбина, за да може да поддържа мощностите си. Все повече проблеми отчитат и самите производители на пластмаса. Колкото по-малко се рециклира – толкова повече тепърва ще поскъпва и тяхната продукция.

От Асоциация „Полимери” изчисляват, че само за един голям производител на пластмаса у нас са нужни около 80 000 тона годишно рециклиран материал. В момента толкова е общото събрано количество опаковки за страната.

Депозитна система вече се изпробва с две машини в Габрово.

В „Темата на NOVA" вижте как, за да работят, българските рециклиращи заводи вече внасят използвана пластмаса от чужбина.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.