Монетата е открита през 2003 година

В САЩ беше продадена на търг рядка монета от 1913 година, съобщи Fox Business. Монетата е наречена "Уолтъновата главата на свободата" и е една от само петте, известни на колекционерите. Цената на лота бе $4,2 милиона.

Изследователи от Смитсониън смятат, че монетите са сечени в началото на 1913 г., но никога не са влезли в обращение, тъй като дизайнът с главата на Статуята на свободата на обратната страна и римската цифра V на лицевата страна е бил оттеглен. Точният брой на издадените монети не е известен, а наличните пет екземпляра са смятани за едни от най-редките и най-скъпите в американската нумизматика.

Закупена от GreatCollections, монетата "Walton's Liberty Head" е кръстена на колекционера Джордж Уолтън. Открита е едва през 2003 година. Преди това най-редкият никел повече от 40 години е лежал в шкафа на бившия собственик, който загинал при автомобилна катастрофа в края на 60-те години. Оттогава монетата е сменяла собствениците си няколко пъти. Последният й собственик е семейство, закупило артефакта през 2018 година.

По-рано беше съобщено, че на търг бе продадена най-рядкото австралийско пени от 1930 година. Монетата е изсечена по погрешка през 1929 година по време на Голямата депресия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.