В Тирана много харесват модел седан, серия 124, по-късно известен като Е-класа

Защо в Албания има повече Мерцедеси на глава от населението, отколкото където и да е другаде? Според легендите историята започва през 90-те години. В Тирана много харесват модел седан, серия 124. Произвежда се от средата на 80-те до края на 90-те години, по-късно известен като Е-класа.

Местните обичат старите си коли, които изглеждат чисто нови и които често са модернизирани, понякога и с не съвсем законно оборудване. В Албания има 3 клуба с над 100 членове на марката, които се събират от цялата страна. Обикновено ги прибират в гаражи и мажат гумите с вазелин, за да не изглеждат използвани.  

Според официалния регистър в Албания има около 212 000 автомобила "Мерцедес Бенц", от общо 740 000 регистрирани коли. В процентно изражение това е 30%.

Историята на марката започва при управлението на Енвер Ходжа. Любимата му кола е немската класика, а той се представял за човек от народа. Личните автомобили за албанците обаче били забранени. Той е изминал само 7000 км с колата, а "Мерцедес"-ът бил държавна тайна.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка събота от 21.25 ч. и вторник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте и материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.