Вицепремиерт: През последните месеци одобрените европейски средства са 14 милиарда лева плюс 2 милиарда национално съфинансиране

Надявам се през ноември да стартира програмата за енергийна ефективност на сграден фонд, каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), която се провежда в курорта Албена. 

Освен по процедурата за енергийна ефективност, важно за общините е, че се работи активно и по тази за публична подкрепа на индустриални паркове и зони, посочи вицепремиерът. По думите му бюджетът в това направление е 216 милиона лева. Предстои да бъдат отворени още няколко процедури, от които ще се възползват общините, каза още Пеканов. По думите му те са за модернизиране на дългосрочната грижа, както и в подкрепа на образователната система.

Гечев: Над 500 милиона евро за общините по Плана за развитие на земеделието

Вицепремиерът припомни, че по седем от оперативните програми през последните месеци одобрените европейски средства са 14 милиарда лева плюс 2 милиарда национално съфинансиране. И уточни, че парите ще бъдат за подобряване на потенциала на човешкия капитал чрез образование и квалификация, модернизиране на транспортната инфраструктура с фокус върху Северна България и тунела под Шипка, управлението на водите, модернизацията на малките предприятия, дигитализацията, кръговата икономика. 

Остава да бъдат одобрени още няколко оперативни програми, каза още вицепремиерът. Според него тази за наука и иновации може би до седмица ще бъде подадена в Брюксел, като надеждата е тя да бъде одобрена бързо. Програмата „Региони в растеж“ в основната си част е финализирана, но към нея вървят плановете за справедлив преход, за които текат все още разговори с Европейската комисия, допълни Пеканов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА