Кандидатите трябва да съберат подкрепа от минимум сто депутати-консерватори

Ключов ден за премиерското кресло в Обединеното Кралство. Риши Сунак е най-вероятният наследник на оттеглилата се преди дни Лиз Тръс. Това пишат на първите си страници повечето британски издания днес.

Бившият премиер Борис Джонсън обяви, че се отказва от надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия. Така бившият финансов министър Сунак остава големият фаворит, след като вече събра повече от необходимите сто гласа на депутати консерватори.

Борис Джонсън се оттегля от битката за лидер на Консервативната партия

Ако другият кандидат - Пени Мордант, не успее да събере нужната депутатска подкрепа, Сунак ще бъде обявен за премиер още днес.

„Моето послание към партията и към страната е просто - честност и отговорност, а не празни приказки”. Тази заявка на Сунак преди по-малко от два месеца не успя да му спечели лидерското място в Консервативната партия. Получи го Лиз Тръс, която даде гръмки обещания да ореже данъците. И след като не ги изпълни, се сгромоляса от поста само след 45 дни.

В новата надпревара шансове на Сунак са значителни. „Откакто Лиз Тръс подаде оставка, е истинска лудница! Риши Сунак е фаворит от самото начало, останалите са доста зад него”, каза букмейкъра Лий Фелпс.

Сунак израства много бързо в политиката. Става депутат на 35, а четири години по-късно е финансов министър в кабинета на Борис Джонсън. След това идва първото предизвикателство - COVID пандемията. Той добива голяма популярност с щедрите мерки в помощ на хората. Във външен план Сунак подкрепя политиката на Джонсън срещу агресията на Русия.

Сочен е за политически наследник на Джонсън затова отнесе много критики - че оставката му като министър отключи кризата, която свали шефа му от власт. Уязвимо място се оказва и богатството на Сунак. Син на заможно семейство с индийски корени, в Оксфорд той среща бъдещата си съпруга - дизайнерът Акшата Мурти, която е дъщеря на един от най-богатите хора в Индия. Появиха се съмнения, че тя не плаща данъците си в пълен размер. А Сунак беше критикуван, че човек, който се появява с обувки за над 500 евро на строителна площадка, не може да е достатъчно близко до хората, които търпят най-тежката инфлация от 4 десетилетия насам.

На Острова националните избори, на които се избират всички 650 депутати, се провеждат не по-често от веднъж на пет години. Единственият вариант за предсрочен вот е, ако премиерът на страната поиска това.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.