„Има силна мотивация на евроатлантическите сили в НС", заяви Росен Плевнелиев

Контактната група, избрана от ГЕРБ-СДС, ще предложи декларация на 48-ото НС за постигнатото по време на срещите с партиите. В нея ще са пояснени пресечните точки и решенията, за които сме убедени, че има мнозинство, уточни Росен Плевнелиев и представи част от проекта на декларацията:

„Вътрешно политически действия: да се положат усилия партиите да се върнат към духа на парламентаризма, да се даде път на лидерството и на диалога; действащ парламент и редовно правителство. Съзнаваме, че членството ни в ЕС не може да е удобно оправдание за национални провали. Ще положим усилия да приемем закони по ПВУ с цел ускоряване модернизацията. Ще подкрепим пълна борба с корупцията в работата на администрацията, и всички договори и тръжни процедури ще бъдат публични. Съзнаваме, че най-ефективната борба с корупцията е прозрачност пред обществото. Обединяваме се за всеобхватна реформа в сектор правосъдие. Ще подкрепим правна реформа, като до 5 месеца организираме широко обсъждане, вкл. Венецианската комисия. До една година ще има съдебна реформа. Осъждаме идеята за цялостна промяна на модела, въвеждащ президентска република. Изразяваме своята силна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в ЕС и НАТО, както и членство в Шенген и ОИСР. Подкрепяме модернизация на армията; одобряваме втората част от покупката на Ф-16. Осъждаме агресията на Русия и незаконното анексиране на украински територии. Потвърждаваме подкрепата си за военна и друга помощ за Украйна. Отчитаме необходимостта от засилване на сигурността в региона. Препотвърждаваме готовността на България да участва активно в следвоенното възстановяване на Украйна. Апелираме към Русия да се изтегли незабавно и безусловно от окупираните украински територии. С почтено лидерство и конструктивен подход ще отговорим на очакванията на българските граждани", гласи декларацията.

Днес се проведе последната, заключителна среща между контактната група и парламентарно представените партии. Последни при посредниците - Соломон Паси и Росен Плевнелиев, влязоха от ДПС. 

„Благодарим за това, че сме заедно в един честен и открит дебат. Такъв, какъвто искаме да видим в НС”. С тези думи Плевнелиев посрещна представителите на Движението за права и свободи.

„За нас е чест и отговорност да откликнем на тази покана за диалог. Самият факт, че първата политическа сила избра вас и г-н Паси за тези разговори, е ясен знак. В тези сложни времена отговорността ни пред българските граждани за това да се излезе от политическата криза е изключително голяма", отвърна Йордан Цонев от ДПС.

След като кръгът от разговори беше затворен, дойде и време за резултатите. Основните приоритети на участниците в преговорите,  президентът Росен Плевнелиев и Соломон Паси избраха да запишат в декларация и отрекоха, че тя да е основа за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ.

Не закъсняха и изводите. Според посредниците, парламентът има мнозинство от евроатлантически партии, но е на лице и дълбоко разделение между тях. 

„Решаването на проблемите на хората минава през решаване на политическата криза. Решаване на политическата криза минава през съставянето на мнозинство и правителство. Това мнозинство трябва да е евроатлантическо. Без НАТО ние не може да осигурим сигурността на държавата, без икономическите инструменти на Европейския съюз ние не може да решим нито един проблем на хората", заяви Цонев. 

Той определи проведения с Плевнелиев и Паси разговор като концептуален, по време на който от движението са изразили позицията си, че без диалог нито един проблем не може да бъде решен.

Плевнелиев пък уточни, че са намерили много пресечни точки по време на разговора.

„Виждаме много силна мотивация на евроатлантическите сили. Още в началото казахме, че ако има някакво мнозинство в този парламент, то може да бъде само евроатлантическо. Ще продължаваме да отстояваме и да се борим за силна България в ЕС и НАТО", каза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.