Те се изграждат усилено и сса с контролиран достъп

С нови 5 „зелени острова“ бе разширена системата за разделно събиране на отпадъци от домакинства в столичния район „Надежда“, съобщиха от Столичната община. Предстои изграждане на „зелени острови“ и в район „Овча купел“.

"Развиваме системата за разделното събиране на отпадъци и подобряваме качеството на разделно събраните отпадъци, за да се увеличи процентът на отпадък, който се рециклира, По този начин се изпълнят целите на кръговата икономика, които за общината са приоритетни", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

В район "Надежда" през 2017 г. бе изпълнен пилотен проект с 300 домакинства от 4 блока. „Зелените острови“ там са места с контролиран достъп (всеки има собствен ключ). Така хората изхвърлят разделно събраните в домовете си отпадъци – хартия, пластмаса, стъкло и хранителни отпадъци в различни контейнери.

Предвижда се до края на годината в района да бъдат разкрити още 10 обособени места за изхвърляне на отпадъци.

По думите на зам.-кмета по екология Десислава Билева от тази година също във всички детски градини и училища в столицата ще бъдат поставени контейнери за разделно събиране.

Източник: БНР