„Българската парламентарна политическа система върви към кризи”, смята той

Президентът Румен Радев кани ГЕРБ-СДС на консултации в сряда за съставяне на правителство. Държавният глава уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът имало да свърши много работа.  

Повече от 20 дни след изборите, президентът започва консултациите с парламентарните групи. „Каня утре първата по численост парламентарна група”, обяви Радев. И още преди да са започнали разговорите на „Дондуков” 2 вече е ясно, че ще се проточат.

„Отсега искам да кажа, че няма да бързам с консултациите и раздаването на мандатите”, заяви Радев. Причината била, че пред 48-ия парламент има важни въпроси за решаване. 

„Очаквам партиите да поемат отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание. Парламентът потъна в скандали, което обезсили и дейността му”, заяви Радев. 

Дали е оптимист за съставянето на правителство, Радев обясни, че ще може да отговори след консултациите с партиите и връчването на първия мандат. Създаването на кабинет на малцинството зависело около какви приоритети и принципи ще се обединят партиите. Смята, че такъв тип правителство в България е изключително трудно.

Като номер 1 задача пред новия парламент президентът постави парите на държавата за догодина и средствата от Плана за възстановяване.  

„Няколко са важните приоритети около бюджета. Първият е да няма намаляване на социални плащания и пенсии. На второ място да не допуснем увеличаване на бюджетния дефицит и задълбаване на дълговата спирала. И на трето място – парламентът да не допусне да се превърне в тържище за предизборно наддаване. Това ще е крайно опасно. Разчитам на разум и диалог  между парламента и служебното правителство, така че да се намери разумен вариант за българските граждани”, каза Радев. 

Президентът коментира и идеята на ГЕРБ-СДС за кабинет на малцинството. 

„Това зависи изцяло от приоритетите и принципите, около които политическите формации ще се обединят за взаимодействие, зависи какъв кабинет ще бъде формиран, така че да може да работи кабинет на малцинството. Но знаете това е форма, която трудно би могла да работи в България”, каза Радев. 

Връщането на хартиените бюлетини според държавния глава означава драстично увеличаване на недействителния вот и сагата с многократно поправяните изборни книжа и протоколи. Машинното гласуване е допринесло съществено за премахването на тези практики, добави той. „Ако депутатите предлагат някакво по-ефективно решение - нека видим”, апелира президентът.
Все още не е ясно кога президентът ще покани на консултации втората по големина политическа сила в парламента „Продължаваме промяната”. 

Относно решенията за предоставяне на оръжия, Радев попита: „Това ли е най-важното в момента? Трябва да си даваме ясна сметка, че българската парламентарна политическа система върви към кризи. Начинът да се излезе от нея е да се върне доверието на българските граждани в парламентарната република”, е неговото мнение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.