Вместо това ще предложи да се удължи срокът на действие на тазгодишния бюджет

Служебното правителство се отказва от внасяне на проектобюджет за 2023 година въпреки трите вариантите, които беше направило. Днес изненадващо по време на изслушването си в пленарна зала, министър Росица Велкова каза, че няма да бъде внесен нито един от тях. Според нея бюджетът трябва да се изготвя от редовно правителство. Това решение беше разкритикувано от ПП, БСП и ДБ, а останалите партии одобриха този ход.

Вместо това служебната власт ще предложи да се удължи срокът на действие на тазгодишния бюджет и при него да се работи още няколко месеца от следващата година.

Велкова: Очакваме през декември да постъпят 2,6 млрд. лв. по Плана за възстановяване

За момента не е ясно за какъв период от време през 2023 ще действа бюджетът за 2022. Подобна мярка беше предприета и в края на миналата година и бюджетът за 2021 година беше актуален до март 2022 година. А тазгодишният бюджет действа от 1 април.

Служебното правителство беше подготвило три варианта на проектобюджета за следващата година. Но днес изненадващо по време на изслушването си в пленарна зала, министър Росица Велкова каза, че няма да бъде внесен нито един от тях.

В предложенията на кабинета се запазваха съществуващите помощи към бизнеса и домакинствата.

Основните предвидени параметри:

Очакванията са Брутният вътрешен продукт за 2023 да има ръст от 1,6 на сто, безработицата да е 4,6 процента, инфлацията - 6,4 на сто. Приходите в консолидираната фискална програма през 2023 година се очаква да са с ръст от 5,9 млрд. лева. Разходите ще растат с 11 млрд. лева или дефицитът ще е 6,6 на сто от прогнозния БВП, показва сметката на служебното правителство.

В приходната част са взети предвид нулевото ДДС на хляба и други стоки, както и данъчните  облекчения за родителите и увеличението на прага за регистрация по ДДС.

Заложен е ръст на пенсиите, включително с увеличението от първи юли. Все още не е решено какво ще се случи с минималната заплата.

Изслушването на министъра на финансите започна с критики на разработените варианти за проектобюджет.

„За нас е изключително важно да има подкрепа за хората”, заяви Нинова.

„Дали считате, че това ще попречи на България за влизане в еврозоната?”, попита Александър Иванов от ГЕРБ.

В крайна сметка стана ясно, че финансовото министерство се отказва да внесе разработените варианти и предлага закон за удължаване на настоящия бюджет – тоест разчетите остават такива, каквито са в момента, мерките също. Това решение беше остро разкритикувано от част от партиите.

„Когато става въпрос за бюджет, не можем да си играем как да се скрием и избягваме от отговорност”, заяви Асен Василев.

„Би трябвало Министерството на финансите, независимо, че е служебно правителството, да каже своите идеи за нисък бюджетен дефицит”, заяви Мартин Димитров от ДБ.

„За какво изготвихте три варианта? Днес казваме едно, утре правим друго”, заяви Драго Стойнев от БСП.

Друга част от групите, одобриха решението

„Неприятно впечатление ми направи поведението на бившия редовен министър на финансите, който се опита да прехвърли на вас всичко онова, което дискутираме днес. Това е неговия бюджет и политики”, каза Кирил Ананиев.

„Внасянето на бюджет е изпълнен с финансов и икономически  волонтаризъм”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Решението на проблема се нарича конструкция, която да има 160+ гласа”, заяви Стефан Янев.

Министърът на финансите обясни, че при желание проектът, които са подготвили може да бъдат използван от бъдещ редовен кабинет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.