А воюващата страна помоли бежанците да не се връщат тази зима

Русия се готви да защитава най-големия град под свой контрол от контраофанзивата на Украйна. Според властите в Киев, руските сили се окопават за най-тежките битки в стратегическия южен град Херсон. 

На този фон - германският президент посети изненадващо Киев и засвидетелства подкрепата си за Украйна.

Германия ще предостави на украинските въоръжени сили още системи за противовъздушна отбрана през следващите няколко дни. Това увери германският президент Франк-Валтер Щайнмайер по време на изненадващото си посещение в Украйна. Той разговаря с Володимир Зеленски, като засвидетелства твърдата подкрепа на Берлин срещу руската агресия. 

Знакова среща между Макрон и Шолц в Елисейския дворец

“Обсъдихме целия спектър от заплахи, създадени от Руската федерация на този етап от пълномащабната война. Това включва продължаването на ракетния терор, въвличането на Иран като съюзник на Русия и по-нататъшното демонстриране на руски ядрен шантаж. Ние и Германия оценяваме тези и подобни руски заплахи по един и същи начин”, каза украинският президент. 

В началото на войната отношенията между Германия и Украйна бяха обтегнати заради отказа на Берлин да доставя оръжия за украинската армия. Преди да се срещне със Зеленски, германският президент посети град Корюковка в северната част на страната, който наскоро е бил освободен от руските войски. Заради въздушна тревога, Щайнмайер прекара около час в бомбоубежище.

“Посещението ни започна със сирени за въздушна тревога и прекарахме първите час и половина в подземно убежище, което наистина ни даде представа за условията, при които хората са принудени да живеят тук”, каза Щайнмайер. 

Фон дер Лайен: Размерът на щетите в Украйна е 350 млрд. евро

А Украйна помоли бежанците в чужбина да не се връщат тази зима.Според властите в Киев така ще се избегне допълнителен натиск върху енергийната система. Ударите на Русия срещу електростанции и далекопроводи унищожиха 1/3 от мощностите в страната, казва президентът Володимир Зеленски.

По данни на Агенцията за бежанците към ООН от началото на руската инвазия Украйна са напуснали 7,7 милиона души. От правителството в Киев се обърнаха директно към тях с молба: „Ако е възможно, останете в чужбина засега”.

Откакто Русия нападна Украйна, икономиката на страната се срина. Според Международния валутен фонд тя се нуждае от външна помощ от 3 милиарда долара месечно, за да се издържа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.