Държавният глава прие представители на партията на „Дондуков” 2

Представители на най-голямата парламентарно представена партия в 48-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС са на консултации при президента за съставяне на правителство.

„Искам да ви поздравя с победата на последните избори. Вярвам осъзнавате, че това е огромна отговорност, защото страната ни е в тежка политическа и социално-икономическа криза. Към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което може да поеме отговорност”, обясни в началото на срещата държавният глава.

Според президента съставянето на правителство е важно не само, за да има страната редовно управление, но и за да се гарантира животът на Народното събрание, което по думите му има да свърши огромна по обем работа. „Всеки ден се трупат много закони, бюджети, декларации”, добави той. 

Важно е и отношението към бюджета, подчерта Радев: „Дали да бъде удължителен закон, който да предпази този бюджет от неизбежното предизборно наддаване, или да даде възможност на следващото редовно правителство да формира бюджет според своите политики и приоритети”.

„След няколко избора ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Това го отдаваме на разбирането на българските граждани, че трябва да приключат експериментите в държавата ни. Разбирайки своята отговорност, сме тук за да проведем консултацията”, посочи Десислава Атанасова от партията.

Тя отчете, че са били положени всички усилия да има работещ парламент. По отношение на бюджета председателят на ПГ на ГЕРБ уточни, че си дават сметка, че едно от основните предизвикателства ще бъде предстоящата зима. И смята, че само държавническо поведение може да не изправи партиите пред ново предизвикателство.

Относно модернизацията на армията, Атанасова обясни, че ГЕРБ и ДБ са внесли проект на решение, но приветстват и този на служебния кабинет за придобиване на нови осем бойни самолета F-16 Блок 70. „Тук служебното правителство категорично ще получи нашата подкрепа”, заяви тя.

„Необходим е минимален консенсус по отношение на бюджетната технология. Хипотезата, където в Народното събрание, във фактически предизборна ситуация, се гледа проектобюджет 2023, има всички шансове да се превърне в перфектна буря. Няма да има нито една партия, която фактически да носи отговорност за публичните финанси на държавата. Затова най-безопасният вариант е технологията удължаваме на бюджета за 2022 година при разговори с Министерството на финансите дали до месец, март, април, или май. Другият вариант е рисков и нелогичен от политическа гледна точка”, заяви Томислав Дончев.

„Възможности за сформиране на правителство в рамките на 48 НС фактически има. Проблемът е, че политическият егоизъм е взел връх. За нас възможният форма е обединение около общи цели и принципи – не аритметически мнозинства, към момента от всички разговори, които са водени не мога да отговаря положително, че има потенциал за сформиране на мнозинство, което стои зад общи цели”, каза още Дончев. „Сигурно е едно – ние ще положим всички усилия, най-тежката отговорност е наша – до границата на самосъхранението, разбира се не обезличавайки се. В същото време, парламентарното време трябва да бъде използвано по най-добрия начин, независимо колко дълъг е животът на 48-ото НС”, допълни Дончев.

След излизане от консултациите, Десислава Атанасова каза, че все още има възможности за някакви разговори по определени приоритети. „Многократно призовавахме останалите партии да помислят за рисковете пред държавата ни, ако се стигне до избори. Без първата политическа сила много трудно би се стигнало до правителство”, заяви Атанасова.

„Всичко, което заявихме като приоритети, все още стои на масата”, каза още тя. „Очакваме останалите парламентарни групи да помислят”.

Атанасова каза, че президентът не им е съобщил кога ще връчи първия мандат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.