Единствената, която успяха да съставят единодушно, е Бюджетната комисия

Фалстарт на избора на комисии в Народното събрание. Партиите не можаха да се разберат за председателските и заместник-председателските места. Единствената, която успяха да съставят единодушно, е Бюджетната комисия, чийто председател е Петър Чобанов от ДПС. Всички останали останаха за утре след предложение на по-голямата част от партиите да прекратят заседанието. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова апелира да гласуват “по-мъдро” и предложи народните представители да гласуват състав на комисията за социална политика и да приключат заседанието. 

Разделиха Правната комисия в НС на две

Съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Асен Василев обаче и опонира, като заяви, че това, което Атанасова предлага “може да продължи да се случва за всяка една комисия”. “Нека да вземем почивка и да останем тук докато решим за всички комисии. За това са ни пратили хората тук”, предложи Василев. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира остро на предложението на ГЕРБ и предложи безспорните комисии да се гласуват днес, а тези, подлежащи на дебат - да останат за следващия ден. 

От “Демократична България” също излязоха със свое предложение за решаване на спора. “Бързият начин да се свърши работа е да се съберем на председателски съвет. Да уточним спорното от безспорното и да гласуваме безспорните неща с участието на всички колеги”, каза Христо Иванов.

Малко по-късно в кулоарите депутатите отрекоха възможността тази комисия да се превърне в заден вход към президентска република.

„Този въпрос няма да се разглежда и БСП не би подкрепила. Причините са други”, каза Румен Гечев, БСП.

„Става въпрос за цялостна съдебна реформа. Всъщност искаме разделението на властите да бъде регламентирано”, заяви Стефан Янев, БВ.

„Очевидно или е проглеждане, или опит за някакво замитане. Ще видим кое от двете ще се случи”, обясни Хрисо Иванов, ДБ.

„Заявили сме нашата подкрепа за конституционни промени. Не мисля, че формата „президентска република” стои на дневен ред”, каза  Петър Кулински От ПП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.