Тя съветва да каляваме организма си

Грипна вълна ще дойде, но още е рано за нея. Обикновено настъпва в края на годината или началото на следващата. Това обясни д-р Гергана Николова в ефира на "Здравей, България".

Сега обаче е времето, в което трябва да се подготвим за тази вълна - да си поставим противогрипните ваксини. Те са безплатни за пациентите над 65 години, напомни д-р Николова. 

“Тези, които са си поставяли ваксина срещу сезонния грип, знаят, че не боледуват, знаят, че не са имали някакви странични ефекти и са я понеси добре”, каза д-р Николова. Тя обясни, че заради коронавируса колективният имунитет е спаднал и затова е добре да си поставим ваксина срещу грип.

Скок в цените на лекарствата: Най-масовите медикаменти са поскъпнали с 10%

Симптомите на сезонния грип се отличават с това, че той има внезапно и остро начало, предизвиква висока температура, обилно секреция от очите и носа и болки в мускулите и ставите. При COVID-19 пък началото е бавно и постепенно, обясни още лекарят.

Д-р Николова препоръча не само хората над 65 години, а и тези с хронични заболявания да си поставят противогрипна ваксина.

Тя съветва да каляваме организма си, да излизаме често на разходки на чист въздух, да консумираме повече сезонни плодове и зеленчуци, както и да приемаме билки. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.