Ген. Съби Събев е категоричен, че страната не разполага с добра система за кибербезопасност

България отдавна имаше нужда от създаване на киберразузнаване. Това заяви военният експерт ген. Съби Събев в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS. 

"Войната в Украйна показва необходимостта и важността от съществуването и развитието на структури за киберотбрана. Те трябва да се разширяват, тъй като тенденцията е устойчива", категоричен е Събев. Той казва, че България няма добра система за киберсигурност.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пък е на мнение, че основните проблеми са кадрите и финансирането. Той каза, че една от инфраструктурите, които бяха подложени на кибератака, е институцията, която той ръководи. Безлов свързва това действие с Кремъл и напомни, че през 2016 г. отново са били жертви на атака от там.

Генерал Събев е категоричен, че Русия няма да използва ядрено оръжие в хода на войната, а Безлов е на мненее че "не бива да сме големи оптимисти".

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.