Три са най-разпространените деформации на ходилата

Най-чести са три деформации в областта на ходилото. Една от най-разпространена е промяната, при която кокалчето на големия пръст изскача настрани. Освен естетичен проблем и затруднение при избора на обувки, това засяга и костите по-нагоре на крака.

Това заяви ортопедът-подиатър д-р Николай Иванов в предаването „Пулс” на NOVA NEWS.

По думите му причините за тази деформация са разнообразни. Смята се, че това е наследствено заболяване, на второ място се получава при спадане на свода на ходилото.

„Високият ток и тесни обувки отпред – приятни са за окото, но не и за стъпалото… Тези промени настъпват след четвъртата декада в живота. По-склонни да имат подобно изскачане на кокалчето на големия пръст са хората, които стоят по-дълго прави”.

Кинезитерапевт: Ежедневна гимнастика от 20 мин. облекчава подвижността на ходилото

При подобни проблеми човек изпитва по-често умора, болки в краката, не може да се ходи продължително време, трябва да се почива. Спадането на сводовете на ходилото подсказва, че следва подобен проблем, разказа д-р Иванов.

Ортопедът-подиатър препоръча да носим по-широки обувки при пръстите на краката. „Може да има токче, но то трябва да е до 2-4 см. Носенето на различен тип шинички или разделител между първи и втори пръст, индивидуални стелки облекчават болката и забавят деформацията. Понякога на пациентите се налага да носят различен номер обувки между единия и другия крак”, каза д-р Иванов.

За това заболяване има около 150 типа операции, при всяка интервенция има риска тя да не е успешна. След операция има средно дълъг период на възстановяване, което може да продължи до около 3 месеца, ако има костни инпланти. При едновременна операция на двата крака има шанс за развитие на усложнения и е по-трудно възстановяването.Оперативното лечение на този проблем се покрива от здравната каса, допълни д-р Иванов.

Той каза поговорката „Ако искаш да си забравиш ежедневните проблеми, обуй неудобни обувки”.

Припомняме, подиатърът е лекар по подиатрична медицина, който лекува стъпалото или ходилото, глезена и свързаните с него структури на крака.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.