„Очаквам лихвите да продължат да се повишават", уточни бившият финансов министър

Идеята Бюджет 2022 да се прилага и следващата година е добра според бившия министър на финансите Милен Велчев.

В предаването „Офанзива” той коментира, че в условия на политическа нестабилност е рисковано да се внася нов бюджет, защото може да се стигне до предизборно наддаване. Според него вариантът за висок дефицит не е добър.  Вероятно лихвените проценти ще продължат да се увеличават, след като това отново направи и ЕЦБ. Говорим за 1-2%, поясни Велчев.

„Тази седмица се случиха две позитивни неща в областта на финансите и бюджета. Наистина финансовият министър беше индикирал, че има готовност да се внесе бюджет за следващата година, но също така надделя разбирането, че в тази обстановка, в която не е ясно дали ще има управляваща коалиция е прекалено рисковано да се дава възможност с неясно мнозинство, да се гласуват основни параметри в бюджета”, поясни той. 

„Виждаме какво става на международните дългови пазари. Преди година и нещо България мажеше да се финансира на лихви между 0 и 1%. Сега под 5 процента и половина България няма начин да получи заеми. Една от причините да се вдигнат толкова лихвите у нас е усещането на пазарите за несигурност у нашите управляващи дали искаме да влезем в еврозоната”, допълни бившият финансов министър.

И обясни, че инфлация се бори с приходи, с намаляване на разходи. По принцип тя се подхранва от увеличаване на доходите, каза още Велчев.

Според него е възможно България да изпълни поставената дата за влизане в еврозоната при една стегната бюджетна политика до края на годината.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.