Според ПП президентът трябва да помага за диалога между политическите сили

Според „Продължаваме промяната” президентът Румен Радев трябва да помага за диалога между политическите сили. От партията на Кирил Петков и Асен Василев видяха и знаци, че хартиената бюлетина може да бъде върната чрез промени в Изборния кодекс. А от ГЕРБ за пореден път потвърдиха, че нямат допирни точки с БСП и „Възраждане”. Консултациите за нов кабинет идват на фона на пореден проблем - три дни депутатите не можаха да изберат председатели на три от постоянните комисии в парламента. Скандалите около комисиите в парламента изместиха фокуса от вариантите за съставяне на редовен кабинет.

„И как това стана приоритет на държавата? Да, разбираме, че се страхуват за „Капитан Андреево”", каза Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната". 

„Дайте да си припомним, че в предишния парламент опозицията нямаше нито една комисия”, каза Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

От ПП ще мислят дали да оттеглят кандидатурите си за Спортната и Земеделската комисия и заподозряха ново мнозинство - ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ.

„Ние отново виждаме, че същата оформяща се работеща коалиция започва да взима активни решения”, каза Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната”.

Според ГЕРБ- СДС България има спешна нужда от редовно правителство, а ПП обясниха как ще действат след връчването на първия мандат.

„Първият мандат носи най-голяма легитимност. Ние ще направим всичко възможно да водим сериозен разговор по политики, така че да може да поставим основата на разбирателство за управление”, поясни Митов.

„Правителството и партиите, които го подкрепят, ако предложат част от тези политики за българския народ ще гласуваме „за”. За мандата обаче ще гласуваме „против””, каза още Петков.

От БСП дойде призив - да се положат усилия за формиране на управленско мнозинство. 

„Техен ред е да направят крачка назад, за да си подадем ръка. Може да има плаващи мнозинства, може и да няма”, каза Драгомир Стойнев от левицата.

Връщането на хартиената бюлетина предвещава нов разнобой между партиите.

„Хартиената бюлетина трябва да се върне", каза Митов.

Според Петков хартиената бюлетина е една огромна опасност. Стойнев също е „за" нея. Той заяви, че на консултациите при президента ще поставят темата - нов бюджет.

„Ще може да обсъдим това с президента. Те трябва да внесат нов бюджет”, каза той.

Ако или когато получат втория мандат, ПП ще проведат дискусии за политики и няма да избягат от отговорност, заяви още Кирил Петков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.